Veri Performans Yönetim Sistemi
Talimat

Talimat

İŞ MAKİNALARI TEKNİK BAKIM VE KULLANMA TALİMATI
Döküman No TLM015
İlk Yayın Tarihi 25/01/2022
Revizyon Tarihi -
Revizyon No 0
Hazırlayan Tayfun ŞENER (Genel Sekreter Yardımcısı)
Onaylayan Doç. Dr. Salih KESGİN (Genel Sekreter)
Yürürlülük Onayı Kalite Koordinatörlüğü

İŞ MAKİNALARI TEKNİK BAKIM VE KULLANMA TALİMATI


1. Makineye binildiğinde görünüşü engelleyecek bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik varsa sorumlu amire bildirilmelidir.

2. Şantiye sahasında gösterilen yerin dışında çalışılmamalıdır. Çalışma yerinde tehlike hissettiğinde tehlikeli çalışma durumu amire bildirilmelidir.

3. Çalışma esnasında operatör kabinine kimse alınmamalıdır. Basamaklarda ve kepçede hareket halinde hiçbir kimsenin bulunmasına izin verilmemelidir.

4. Çalışma anında yağcının bakım yapmasına veya bir şeyi kontrol etmesine izin verilmemelidir. Bakım bittikten sonra yağcı veya tamircinin makineden uzaklaştığına emin olmadan hareket veya dönüş yapılmamalıdır.

5. Dar yerde dönüş yapmadan yağcıya arka kontrol ettirilmeli. Kısa mesafede olsa bile arkaya bakmadan geri manevra yapılmamalıdır.

6. Kepçe dolu iken altına adam girmesine izin verilmemeli. Kaldırma veya taşıma işi yaparken emniyetli olmasına dikkat edilmelidir.

7. Amirinin izni olmadan ve yanında bulunmadan yağcının veya başkasının makineyi kullanmasına izin verilmemelidir.

8. Traktör operatörleri çalışma sahasında kesinlikle sürekli araç kullanmayacak, dönüşte geri manevrada çektiği cihazın emniyetini sağlayacaktır.

9. Yağcının periyodik bakımları kontrol edilmelidir.

10.Kepçe genişliğinden büyük ve kaldırma boyundan yüksek olan parçaları kaldırma durumunda kalınırsa ilgili amirine haber edilecek, gerekli emniyet tedbirleri alınacaktır.

11. Kepçenin kaldırma kapasitesinin üzerindeki parçalar kaldırılmamalı ve ağır yük ve parçalarla yürünmemelidir.

12.Makinenin yapılış ve kullanılış amaçları dışındaki işler yapılmamalıdır.

13. İlgili amirin müsaadesi olmadan başka bir vasıta ve araç kullanılmamalıdır, kendi aracını başkasına kullandırılmamalıdır.

14. Kara yoluna çıktığında trafik ve karayolları kurallarına uyulmamalıdır.

15. Makine bakım ve kontrol kartlarını muntazam tutulmalı. Periyodik bakımlarını bu kartlara göre yaptırılmalıdır.

16. İstirahat sırasında makine altında veya civarında oturulmamalı, uyunmamalıdır.

17. Makinenin çalışacağı zemin, demir parçası veya keskin taşlardan temizlenmesi sağlanmalıdır. (Lastik tekerli loder için)

18. Bütün iş makinelerinin, yağlama, bakım, ikmal işleri bu talimatta belirtildiği şekilde bu işlerle görevli personel tarafından yapılacaktır.

19. Tamir bakım ekipleri, tamir bakım esnasında çekiç, balyoz ve eğe saplarının sağlam; anahtar ağızlarının sağlam ve kırık olmadığını kontrol edecektir.

20. Elektrikçi mevcut elektrikli alet ve makinelerin sağlam ve uygun voltajlarda olduğunu ve diğer tüm malzemelerinin uygun nitelikte kullanıma hazır olduğunu kontrol edecektir. (pense, eldiven vs.)

21. İşyerinde çalışan personel koruyucu malzemelerini kullanmak ve emniyet tedbirlerini almak mecburiyetindedir.

22. Hareket halinde bulunan makine kısımlarına yağlama, kontrol, temizlik ve diğer amaçlarla el ayak ve vücudun diğer bir kısmı sokulamaz. Kol yakası, paça, ceket eteği gibi sarkan giyimlerle yaklaşılmamalıdır.

23. İş makinelerinin yağlanması, bakım ve kontrolünde şoför veya operatöre haber vermeden, makinenin hareketine son vermeden, kepçe ve bıçakları yere bırakarak gerekli emniyet tedbirlerini almadan şoför ve operatörden izinsiz yaklaşılmayacaktır.

24. Herhangi bir iş makinesinin periyodik bakımı, vardiya aralarında, hafta tatilinde veya sorumluların tespit edeceği bir zamanda yapılacaktır. Bunun dışında yağcılar tarafından yapılan normal yağlama işleri duruşlarda ancak operatörün izniyle yapılacaktır.

25. İş makineleri üzerindeki sahanlık ve benzeri gezinti sahalarına ve işyerlerinde etrafa dökülen, sızan yağlar kayıp düşme ve yangın tehlikesine karşın sık sık temizlenecektir.

26. İş makinelerinin ağır ve hareketli parçaları üzerindeki çalışmalar bu parçaların yere veya takoz üzerine indirilip frenler çekildikten sonra yapılacaktır.

27. Herhangi bir tamir sırasında iki ayrı ekibin makineye müdahalesi gerektiğinde birbirleriyle haberleşerek işin gidişatını bitimini birbirlerine haberdar edeceklerdir.

28. Basınçlı hava ile çalışan veya üreten makinelerin basınç ölçme manometreleri, emniyet sübapları ve irtibatları sık sık kontrol edilir. Hava depoları senede bir kez basınçlı su vasıtasıyla denemeye tabi tutulacaktır.

29. İş makinelerinin ve nakliye araçlarının dönen ve hareket eden kısımlarındaki cıvatalar düzenli olarak kontrol edilerek gerektiğinde sıkılacaktır.

30. Lastik tekerlekli iş makinelerinde ve her türlü nakliye araçlarına ait lastik havaları kontrol edilerek ayarları yapılacaktır.

31. Tel halat veya zincir vasıtasıyla yapılan çekme ve kaldırma işlerinde halat ve zincir yakınında durulmamalıdır. Bunlar kontrol edilmeden kaldırma işlemi yapılmamalıdır.

32. Akaryakıt, yağ, oksijen, asetilen gibi yanıcı ve parlayıcı maddeler personel, malzeme ve teçhizatın bulunduğu yerlere ve yakınına konulmamalıdır. Bunların bulunduğu yerlere herkesin görebileceği şekilde uyarı levhaları konulacaktır.

33. Mobil yakıt ikmal ve yağlama tankları iş bitiminde bina ve vasıtalardan uzakta bir yere konulmalıdır.

34. İş makinelerinin kepçeleri kamyonların damperlerinin kaldırılması durumunda bunların altına mutlaka takoz konulacaktır.

35. Kapalı alanlarda yapılacak tamir ve bakımlarda oluşacak egzoz gazlarına karşın mutlaka havalandırma sağlanmalıdır.

36. Elektrik kablolarının çekilmesi, tutulması gerektiği hallerde herhangi bir tehlikeye karşı koruyucu eldiven ve lastik ayakkabı kullanılır.